Event

no image
28
Apr
2015

Szörényi 70 – zenés könyvbemutató

  • Belépő:Belépőjegy: 500 Ft
  • Kezdés:19:00

A Trubadúr Könyvek bemutatja

Stumpf András: Szörényi – Rohan az idő
2015. április 28. kedd 19.00
zenés könyvbemutató a Muzikum Klubban
Budapest, 1088, Múzeum u. 7.
Belépőjegy: 500 Ft, amely a helyszínen megvásárolható könyv árába beleszámít.

Közreműködik:
Szörényi Levente
Stumpf András
Beszélgetőtárs: Horváth Gergely (a Petőfi Rádió és TV felelős szerkesztője)

Az Illés szellemét megidézi:
Füvessy Norbert és Vizi Viktor, a Miskolci ILLÉS EmlékZenekar (M.I.E.Z.) tagjai

Felolvas:
Szatory Dávid (Nemzeti Színház)

„Apámnak, a rádiónak és a véletlennek volt köszönhető az is, hogy először hallottam rock and rollt. A Fater kereste a hullámhosszt épp, amikor egyszer csak éktelen sikításra lettem figyelmes. »Állj, Fater, várj! Maradj csak ott!« Little Richard énekelte a Long Tall Sally-t. Ezt akkor még nem tudtam persze, fogalmam sem volt, kit és mit hallok, azt viszont éreztem, hogy ez valami elképesztő. Hogy hasít az erő, és szétvet az energia. Tíz-tizenegy éves voltam, de nyakon vágott az a dal, a rock and roll tenyérnyoma rajta is maradt a bőrömön, néha még ma is viszket.”
Szörényi Levente

„Ez a könyv Szörényi Leventéről, a 20. század magyar rockzenéjének nem csak számomra legmeghatározóbb dalszerzőjéről, énekeséről, az ő eddigi 70 évéről szól. Úgy, ahogy ő tekint vissza. E kiadványnak hangsúlyozottan nem célja tehát egy korszak oknyomozó igényű feltárása – más szereplők láthatták az elmúlt éveket akár teljesen másképp is.
Ebből a könyvből Levente személyes története ismerhető meg – a születéstől egészen a hetvenedik évig, egyes szám első személyben. Éppen ez volt az izgalmas a témában. Annak felgöngyölítése, hogyan lett az egykori rock and roll sztárból zeneszerző, majd mára az ősök tudása után a Holdvilágárokban kutató pilisi remete. Hogy mindez milyen törvényszerű folyamat eredménye volt, amelyben a neveltetésnek, majd a nőknek is kitüntetett szerep jutott, azt magam sem hittem volna. Ma már tudom a válaszokat, és bárki más is megtudhatja őket. Ott vannak a kötet lapjain.”
Stumpf András